Robotik Cerrahi
05 Temmuz 2024

  • Da Vinci 1
  • Da Vinci 2
  • Da Vinci 3
  • Da Vinci 4
  • Da Vinci 5


Da Vinci Robotik Cerrahi Sistemi Nedir?

Da Vinci robotik cerrahi sistemi 25 yılı aşkın süredir genel cerrahi, jinekoloji, üroloji, göğüs cerrahisi, KBB ve pediatrik cerrahi başta olmak üzere birçok farklı branşta, 70’den fazla ameliyat türünde hekimlerin daha başarılı cerrahi yapmalarını sağlayan ve şimdiye kadar dünya genelinde 12 milyondan fazla ameliyatta kullanılmış bir teknolojidir.

Da Vinci robotik cerrahi sistemi üç ana bileşenden oluşup bu bileşenler ameliyathane ortamında fiber optik bağlantılar sayesinde birbirine bağlanmakta ve tamamen hekimin yönlendirmeleri doğrultusunda çalışmaktadır. Bu bileşenler Hasta Başı Ünitesi, Cerrah Konsolu ve Görüntüleme Kulesi olarak adlandırılmaktadır.

Hasta Başı Ünitesi, hastanın robotik cerrahi sistemine bağlandığı yerdir. Dört adet robotik koldan oluşmaktadır. Hasta ünitesinin bir koluna hekimin vücut içini görüntülemesini sağlayan endoskop diğer üç koluna da hekimin kontrol ettiği aletler takılır.


Cerrah Konsolu, ameliyatı yapan cerrahın hasta başı ünitesindeki kolları hareket ettirmeye yarayan ve cerrahın tüm el hareketlerini kesintisiz aktaran kontrol ünitesidir. 3D görmeyi sağlayan stereo görüntüleyici, cerrahın ergonomik ayarlarını yapmayı sağlayan sağ-sol panel, zoom ayarları ve görüntü ayarları yapabileceği dokunmatik orta panel mevcuttur. Endoskop hareketi ile enstrümanlar arası geçiş ve enerji ünitesinin aktivasyonunu sağlayan ayak pedalları mevcuttur.

Görüntüleme Kulesi, endoskopun takıldığı ve sistemin işlemcisinin bulunduğu ünitedir. Görüntüleme kulesinde dokunmatik ekran ve enerji ünitesi bulunur. Hastabaşı ünitesi ve Cerrah Konsolu fiberoptik kablolar ile bu üniteye bağlanır.

Cerrahlar, Da Vinci robotik cerrahi sistemlerini kullanırken tam bilek becerisine sahip bir dizi hassas, çok işlevli alet arasından seçim yapabilir. Bu seçenek imkanı, yapılacak ameliyat türü için cerrahlara en iyi ve uygun aleti kullanabilecekleri ve daha fazla hasta için minimal invaziv olarak ameliyat edebilecekleri ortamı oluşturur.

Cerrah, cerrah konsolunda bulunan bileşenleri kullanarak hasta başı ünitesi üzerindeki 3D endoskop (kamera) ve aletleri kullanarak ameliyatı gerçekleştirir. Kullanılan aletler laparoskopik cerrahide mümkün olmayan bilek hareketi yapma özelliğindedir. Bu sayede cerrah hasta içerisinde yapmak istediği tüm enstrüman hareketlerini kolaylıkla yapabilmektedir. (EndoWrist).

Da Vinci EndoWrist alet portföyü; tüm standart laparoskopik eşdeğer aletleri, zımbalayıcıları, polimer klip uygulayıcıları, damar mühürleyicileri, emme irrigatörlerini, iğne sürücüleri, monopolar ve bipolar enerji aletlerini, makasları, tutucu ve kavrayıcıları içerir. 30’dan fazla alet çeşitliliği sayesinde cerrah hasta için en uygun aleti seçerek operasyonu gerçekleştirir.

Alet portföyü 120°'lik artikülasyon ile dokuyu kesen ve akıllı geri bildirim sağlayan gelişmiş zımbalama aletleri (stapler) içerir. Bu staplerler sahip oldukları mikrosensörler sayesinde saniyede 1000’den fazla ölçüm yaparak doku kalınlığını cerraha bildirir. Bu sayede cerrah keseceği ve kapatacağı dokuları daha güvenli staplerler vasıtasıyla gerçekleştirir. Bu hem ameliyat sırasında hem de sonrasında gelişebilecek komplikasyonları önlemeye yardımcı olur.

Da Vinci'nin gelişmiş enerji aletleri, cerrahların bilekli artikülasyonla, etkili ve güvenli damar mühürleme yapmasını sağlar. Enerji aletleri, sorunsuz bir şekilde entegre edilmiş jeneratör tarafından desteklenir. Cerrahlar, enerji seviyesi ayarlarını doğrudan Da Vinci cerrah konsolundan yapabilir. Bu mühürleme teknolojisi hem damarları çok kısa sürede kesebildiği hem de bu kesme işlemi sırasında çevresine çok az miktarda ısı yaydığı için hastanın sinir dokuları korunur. Bu sayede cinsel fonksiyonlar, boşaltım sistemi fonksiyonları ve duyu sistemleri dahil sinir sisteminin etki ettiği fonksiyonlar korunur.

Geleneksel 2 boyutlu monitörlere kıyasla 3D optik kullanımı ameliyathanedeki performansı artırmaya yardımcı olur ve cerrahların en önemli şeye, yani hastaya daha fazla odaklanmasına ve daha iyi görüntüye sahip olmasına olanak tanır. Yüksek büyütme ve yakınlaştırma özellikli, aktif stereoskopik 3DHD görüş ve derinlik algısı, anatomi içindeki dokuların net bir şekilde tanımlanmasını sağlar.

Sistemde standart olarak bulunan Firefly floresan görüntüleme (yakın kızılötesi) sayesinde damardaki kan akışı doku ve organ perfüzyonu görüntülenmektedir. Lenfatik sistem ve lenf nodlarının görüntülenmesinde kullanılarak daha fazla lenf nodu diseksiyonu yapılmasına, dolayısıyla daha iyi kanser cerrahisi yapılmasına olanak sağlamaktadır. Genel cerrahi ameliyatlarında safra yollarının ve karaciğer tümörlerinin ayırt edilmesinde, kolorektal cerrahide kolon beslenmesinin değerlendirilmesinde kullanılır. Rahim içi ve rahim ağzı kanserlerinde kanserin yayıldığı sentinel lenf nodunu göstererek ameliyat sırasında cerrahi kararlarda kılavuzluk eder.

Sıkça Sorulan Sorular

1.      Ameliyatı robot mu yapıyor?

Kesinlikle Hayır! Ameliyatı cerrah hasta için en uygun aletleri kullanarak cerrah konsolu üzerinden tamamen kendi kontrolünde yapar.

2.      Kimler Da Vinci robotik cerrahi yapabilir?

Da Vinci robotik cerrahi sistem eğitimini almış, Da Vinci sisteminin üretici firması tarafından sertifikası bulunan cerrahlar bu ameliyatları yapabilir.

3.      Da Vinci Robotik cerrahi nasıl yapılıyor?

Cerrah hastaya bağlanan hasta başı ünitesi üzerinde yer alan kolları ve bu kollara takılı aletleri kullanarak tamamen kendi kontrolünde ameliyatı gerçekleştirir.

4.      Neden Da vinci robotik cerrahiyi diğer yöntemlere tercih etmeliyim?

Da Vinci robotik cerrahi sistemleri ile şimdiye kadar 12 milyondan fazla ameliyat gerçekleştirilmiş, 34 binden fazla klinik yayın ile diğer yöntemlere göre üstünlükleri gösterilmiş ve hastalar için faydaları hekimler tarafından onaylanmıştır. Bu sayede dünyada 7800 den fazla Da Vinci robotu dünyanın en saygın hastanelerinde en prestijli hekimleri tarafından kullanılmaktadır.

5.      Hangi ameliyat türleri Da Vinci robotik cerrahi sistemiyle yapılabiliyor?

Genel cerrahi, jinekoloji, üroloji, göğüs cerrahisi, KBB ve pediatrik cerrahi başta olmak üzere birçok farklı branşta, 70’den fazla ameliyat türünde Da Vinci robotik cerrahi sistemi uygulanıyor.

6.      Da Vinci ile yapılan ameliyatlar güvenli midir?

12 milyondan fazla ameliyatta kullanılan ve 34 binden fazla klinik yayın ile sonuçları ortaya konan bu ameliyat yöntemi cerrahların minimal invaziv ameliyat yönteminde öncelikli olarak tercih ettikleri son derece güvenli bir ameliyat yöntemidir.

7.      Türkiye’de kaç tane Da Vinci robotik cerrahi sistemi bulunmaktadır?

Ülkemizde 38 hastanede toplamda 40 Da Vinci robotu ameliyatlarda kullanılmakta, ayrıca cerrahların eğitimi için de 2 Da Vinci robotu eğitim merkezlerinde yer almaktadır.

8.      Türkiye’de Da Vinci robotik cerrahi sistemleri ne zamandan beri kullanılmaktadır?

Ülkemizde 2004 yılından beri Da Vinci robotik cerrahi ameliyatları yüzbinlerce hastanın sağlığı için kullanılmaktadır.